Kijk eens in de stad en in de straten. Eigenlijk is er heel veel grijs. Zo ook de meeste kantoren: saai, steriel, strak. Regeltjes voor van alles en nog wat, dit mag wel en dat mag vooral niet. Nee, dan is één van deze vijftien coolste kantoren een veel betere werkplek. Stimulerend in plaats van grijs en saai. Of je nu bij de graduates, mid-careers of al bijna tot de ‘Staf ahli’ hoort, alle generaties willen een uitdagende werkomgeving. En dat levert verrassende resultaten op.
Motiverende werkplekken
Ik sprak Frederieke Vos, medeoprichter van The Hub in Amsterdam, hierover. Zij stelt dat we werkomgevingen moeten ontwerpen die een oase zijn om in samen te werken. In haar visie zou elke organisatie zulke hubs moeten creëren, visuele én virtuele ruimtes die werknemers precies bieden wat ze nodig hebben.
Met zulke oases kun je het gedrag van medewerkers ten goede beïnvloeden. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je met een slim ontworpen ruimte mensen kunt stimuleren om betere resultaten te halen, legt Vos uit. En andersom kan een inspiratieloze omgeving juist belemmerend werken. Vos: ‘Ik zie maar al te vaak dat de kwaliteit van het werk afhankelijk is van de kwaliteit van een goede omgeving.’
Transformatie naar inspiratie
Een werkomgeving is niet alleen de plek waar je op je billen zit. Ook allerlei minder zichtbare, sociale of zelfs virtuele elementen maken een werkplek inspirerend, uitdagend en motiverend. En juist de omgeving in zijn geheel is voor veel medewerkers de belangrijkste motivatiefactor. Het is dus aan medewerkers om bewust te verkennen wat zij nodig hebben. En een verstandige werkgever weet dit te faciliteren. Er zijn in ieder geval een aantal elementen die altijd bij een inspirerende werkplek horen. De transformatie hiernaartoe vraagt dus om:
Afscheid nemen van:
1. Hiërarchie, shareholders
2. Collectief
3. Gesloten, interne R&D
4. Stabiliteit , planning & controle
5. Denken in banen, in werknemers
Overgang maken naar:
1. Netwerk, stakeholders
2. Individueel in netwerken
3. Transparant, open co-creatie
4. Dynamiek, creativiteit & kansen
5. Inzetten van talenten, win-win relatie
Ontplooiing mogelijk maken
Vrijwel alle generaties profiteren van een inspirerende werkomgeving. Maar als je kijkt naar de jongste generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, dan zie je in deze groep weer veel verschillen. De één wil vooral veel vrijheid en autonomie, de ander wil juist veel begeleiding, snel leren en doorgroeien. HR wil al deze medewerkers binden, boeien en hun potentieel realiseren. Met een inspirerende werkomgeving vergroot je de veranderbereidheid en versterk je creatief, innovatief gedrag. Van medewerkers en van managers. Sta je als HR-professional voor de ontplooiing van de mensen in je organisatie, zet je dan ook in voor een uitdagende werkomgeving!