Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success

Deze quote van Henri Ford reflecteert het resultaat van dit project voor het Regionaal Mediation Netwerk. De opdracht stond in het teken van mediation en slim samenwerken tussen gemeenten.
Het Regionaal Mediation Netwerk bestaat uit gemeenteambtenaren uit Almere, Amersfoort, De Bilt, Hilversum, Soest, Utrecht en Zeist (penvoerder). Zij vroegen mij voor begeleiding en advies om een transitie door te maken met als doel het netwerk te professionaliseren. Dit met steun van het A+O fonds Gemeenten door de Stimuleringsregeling, ‘Meer weten met uw netwerk’.

Ambitie en groei

Net als organisaties moeten ook netwerken een transitie in groei doormaken, om te weten hoe ze vanuit hun kracht kunnen excelleren. Vanuit het groeimodel van netwerken constateerden we dat deze gemeentelijke samenwerking functioneert op niveau 1: Discovering shared meaning and purpose. De wens is vanaf 2011 door te groeien naar niveau 2: Developing new practices together en wellicht over één jaar toe te werken naar niveau 3: New practices become the norm.

Interactieve workshop

In december 2010 organiseerden wij een interactieve bijeenkomst. Na een zorgvuldige check-in maakten we een verkenningstocht naar issues die spelen en die om verdieping vroegen. Na de plenaire terugkoppeling van de kansen en bedreigingen gingen de deelnemers met elkaar aan de slag. De SWOT-analyse liet zien dat ‘draagvlak’ zowel een bedreiging als een kans was. Ik vind het bijzonder waardevol werk wat deze professionals beogen en ik zie dat de uitdaging vooral intern bij de gemeentes ligt. De mediators verdienen de tijd, ruimte en het vertrouwen om zich hiervoor in te zetten.

Resultaat

Aan het einde van de middag stelde het netwerk haar doelstelling vast waarmee zij een hernieuwd begin voor 2011 heeft gemaakt. De eerste mediation uitwisselingen vonden begin 2011 plaats tussen Hilversum en Almere en tussen Amersfoort en Zeist. De wijze hoe deze gemeenten de samenwerking zoeken, aangaan en professionaliseren verdient navolging.

De uitgave Gemeente.nu van Reed Business besteedde aandacht aan dit project – Hoe ambtenaren elkaar helpen door mediation. Een week eerder hield de redactie een kort interview met mij. En van de SDU was re.Public geinteresseerd in ons verhaal Ambtenaren bieden elkaar mediation bij conflicten.

Speak Your Mind

*